Premis
 

XCV Cartell de premis i de borses d'estudi

Convocatòria dels Premis Sant Jordi 2026

Barcelona 2025


Societat Catalana de Química

Reconeixement d’Emplaçaments Històrics Representatius de la Química en el Territori de Parla Catalana

6a convocatòria.

Reconeixement instituït l’any 2021.

Arreu d’Europa hi ha força emplaçaments que recorden on es van produir importants desenvolupaments o esdeveniments de caràcter científic. No obstant això, pocs s’identifiquen amb la química. En aquest context, la Societat Catalana de Química (SCQ) vol reconèixer aquells emplaçaments històrics representatius de la química en el territori de parla catalana. Aquest reconeixement pretén:

  • Identificar, difondre i distingir emplaçaments (edificis, laboratoris, universitats, indústries, institucions, ciutats, explotacions, manufactures…) del nostre país on s’hagin produït desenvolupaments o esdeveniments importants en l’àmbit de la química.
  • Reforçar en els químics i químiques d’avui dia el seu sentiment de pertinença al territori i recordar-los que, pel que fa a la història de la química, la comunicació entre persones ha estat essencial per a fer circular, compartir i forjar idees i projectes.
  • Aportar al públic general un cert coneixement de com la química forma part del nostre patrimoni cultural, de la història del país i de com ha incidit en el desenvolupament de la nostra societat.

La convocatòria del reconeixement és anual i es distingeix un sol emplaçament en cada convocatòria.

La distinció consisteix en la col·locació d’una placa a l’emplaçament, que reconeix, així, la seva rellevància en l’àmbit de la química.

Hi poden participar entitats locals vinculades a un emplaçament històric representatiu de la química en el territori de parla catalana. El caràcter històric de l’emplaçament ha d’estar documentat, el paper de la química hi ha de tenir una rellevància contrastada i, en el cas d’un emplaçament relacionat amb un personatge, aquest no pot ser una persona viva.

Les candidatures s’han de tramitar telemàticament per mitjà del formulari disponible al web de l’IEC, al qual caldrà adjuntar1 la declaració de compromís signada per la direcció, presidència o autoritat de l’entitat que proposa la candidatura;2 la descripció concisa de l’emplaçament proposat (amb un màxim de dues imatges de l’indret);3 la descripció del paper històric i la dimensió territorial de la candidatura;4 la descripció de l’impacte de la proposta en el desenvolupament de la química;5 la declaració de suport de l’entitat proponent i d’altres organismes locals que també donin suport a la candidatura (ajuntament, organitzacions no governamentals, agrupacions socials, empreses, etc.), i, si escau, documentació complementària.6 El comprovant de la tramitació telemàtica s’ha d’enviar signat a premis@iec.cat, amb còpia a scq@iec.cat, i l’assumpte del missatge ha d’ésser «Reconeixement emplaçaments històrics química».

La Junta Directiva de la SCQ proposarà la composició del jurat. El jurat es reserva el dret de declarar deserta la convocatòria. El termini per a comunicar la resolució del jurat finalitzarà el 15 de juny de 2026.

La SCQ proporcionarà la placa de reconeixement, redactada en català, i es farà càrrec del muntatge. El text de la placa inclourà la referència: «Societat Catalana de Química - Institut d’Estudis Catalans».

Els representants de l’entitat local distingida s’encarregaran d’organitzar, amb la col·laboració de la SCQ, l’acte durant el qual s’inaugurarà la placa. Els materials i les activitats de comunicació (fullets, llibrets, participació mediàtica, etc.) que proporcionin informació sobre el reconeixement de l’emplaçament i l’acte d’inauguració de la placa han d’estar elaborats i organitzats conjuntament per les persones representants de l’entitat distingida i la SCQ. Aquests materials han d’estar redactats en català i adreçats tant al públic en general com a docents i estudiants.

La placa ha d’estar col·locada en un indret d’accés directe per al públic en general. Els representants de l’entitat distingida s’han de comprometre a mantenir en bones condicions la placa de reconeixement.

 

  1. La capacitat màxima de cada fitxer és de 100 MB.
  2. Com a màxim, 3.000 caràcters amb espais inclosos. Cal explicitar el compromís d’organitzar, amb la col·laboració de la SCQ, l’acte durant el qual s’inaugurarà la placa i d’elaborar, conjuntament amb la SCQ, els materials i les activitats de comunicació que proporcionin informació sobre el reconeixement de l’emplaçament i l’acte d’inauguració de la placa, que seran redactats en català i adreçats tant al públic general com a docents i estudiants.
  3. Com a màxim, 1.500 caràcters amb espais inclosos. Cal proporcionar una descripció concisa de l’emplaçament proposat, que n’inclogui també la geolocalització, i adjuntar un màxim de dues imatges. Es recomana d’incloure referències per a obtenir més informació.
  4. Com a màxim, 3.000 caràcters amb espais inclosos. Es recomana d’incloure referències per a obtenir més informació.
  5. Com a màxim, 3.000 caràcters amb espais inclosos. Es recomana d’incloure referències per a obtenir més informació.
  6. Com a màxim, 3.000 caràcters amb espais inclosos. Es recomana d’incloure referències per a obtenir més informació.

Termini d’admissió de candidatures: de l’1 al 31 de març de 2026

Acte d’inauguració de la placa: durant el segon semestre del 2026

 

Vull presentar o gestionar una candidatura

 

Institut d’Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. premis@iec.cat - Informació legal